Most 5% kedvezménnyel kedveskedünk Nektek 300 000 Ft kosárérték felett! Az akció minden termékünkre (kivéve az akciós bringákat és villákat) visszavonásig él!
Blog

Hogyan (ne) tegyünk tönkre egy jó kerékpárt? - 2. rész

CsodaBike
CsodaBike
2022.03.10 14:36
Hogyan (ne) tegyünk tönkre egy jó kerékpárt?  -  2. rész

Blogsorozatunkban azt nézzük meg, mit érdemes időről időre átnézni a bringákon és mik azok a karbantartási hibák, amikkel megrövidíthetjük az élettartamukat.

2. rész - A kerékpár váza és teleszkópja

Váz

Miután lemostuk a kerékpárt, alaposan nézzük végig a tiszta bicikli vázát. Hajszálrepedéseket, sérüléseket keressünk. A repedések első pillantásra gyakran csak karcolásnak tűnnek, árulkodó lehet ha olyan helyen találhatók, ahol karcolások ritkán fordulnak elő. Jellemző előfordulási helyek a fejcső, nyeregcső bilincs, tárcsafék konzol, hátsó vázpapucsok, hátsó rugóstag konzoljának környéke. Ha repedést találunk, forduljunk szakértőhöz, szakszervizhez mielőtt újra felülünk a bringára.

Fully kerékpároknál érdemes időről időre megnézni, hogy a hátsó felfüggesztés forgáspontjai épek-e. A váznál fogva, a földről megemelve a kerékpárt ha kotyogást, mozgást érzékelünk, netán tekerés közben nyöszörgést hallunk, érdemes szakszervízzel átnézetni a bringát.


Teleszkópos villa és rugóstag

A teleszkópos villák és rugóstagok kis-szervizét 50 óra aktív használat után javasolják a gyártók, 100 óránként pedig nagy-szerviz javasolt. Az aktív használatalatt azt értjük, amikor valóban dolgozik a teleszkóp. Ha egy kiadós terepkerékpározás előtt és után fél-fél órát aszfalton gurulunk az erdőig, azt nem kell beleszámolni. Átlagos felhasználás esetén az 50 óra kb. fél - egy év kerékpározást jelent. Persze ez attól is függ, hogy tiszta, száraz időben vagy mindig esőben, sárban vagy nagy porban használjuk-e a villát. Minden használat előtt, de hosszú pihentetés után különösen fontos a levegős teleszkópok és rugóstagok nyomásának ellenőrzése. Akinek ilyen villája vagy rugóstagja van, mindenképpen javasoljuk, hogy megfelelő pumpával rendszeresen ellenőrizze azt.

Teleszkóp pumpák - klikk!